Za starše  English 

 

 

Kako razumeti vedenje svojih malčkov in kaj se obnese v ravnanju z njimi

  • Pri svojem nagajivem malčku včasih težko uganemo razloge za njegovo nenavadno včasih prav kljubovalno vedenje. Dobro je, če vemo, da vedno obstaja nek razlog zakaj se  otrok vede na določen način. Pomaga nam, če njegovo vedenje sprejmemo kot neke vrste nebesedno sporočilo s katerim nam želi nekaj povedati. Starši moramo uganiti kaj. Ko ugibamo poizkušajmo ugotoviti kdaj se tako vedenje pogosteje pojavi. Ali takrat, ko je lačen, žejen, zaspan, bolan? Upoštevajmo tudi njegov temperament in morda s tem povezane ključne sprožilce
  • Neželeno vedenje svojega malčka bomo najprej odpravili, če takšno vedenje poskušamo spregledati – ignorirati. Otrok si praviloma želi naše pozornosti zato je za pričakovati, da se bo tako vedenje od začetka ojačalo in bo le v primeru naše vztrajnosti pričelo postopoma izzvenevati. Vedenje, ki ga bomo dosledno poskušali spregledati bo zagotovo izzvenelo razen v primeru, da je pogojeno s kakšnim zdravstvenim ali čustvenim problemom, v tem primeru nam bo pomagal posvet s pediatrom ali strokovnjakom.
  • Vsi se učimo. Nagrajevanje zaželenega vedenja vzpodbuja našega malčka k temu, da bo tako vedenje ponavljal. Nagrajevanje ne pomeni, da mu dajemo sladkarije. Za našega malčka je nagrada, če ga stisnemo k sebi, ga obdarimo z nasmehom, mu kaj prijaznega povemo. Otrokovo nezaželeno vedenje utrjujejo tudi naše negativne reakcije, če recimo zavpijemo ali dvignemo glas in otroka močno okaramo. Vsaka naša intenzivna čustvena reakcija je za otroka lahko vzpodbuda k utrjevanju določenega vedenja. Od našega ravnanja in odzivanja je v veliki meri odvisno katera vedenja bo malček utrjeval in katera bo opuščal.
  • Če se naš malček s svojim vedenjem izpostavlja nevarnosti bomo takšno vedenje ustavili in poskrbeli bomo za njegovo varnost.
  • Našemu malčku je všeč, če mu dajemo občutek, da do določene mere lahko sam odloča o sebi. Zato mu dajmo možnost izbire kadar se to le da. Izbira naj bo čim bolj preprosta in  primerna starosti otroka. Naš malček lahko recimo odloča med dvema igračama, med dvema vrstama pijače ali dvema sladicami.
  • Otrok potrebuje čas, da določeno navodilo, informacijo sprejme in jo razume. Ravno tako potrebuje čas, da se pripravi na spremembo. Recimo, da mora zaključiti z igro in se odpraviti spat. Dajmo mu vsaj 10 minut časa, da lahko sprejme naše sporočilo, da dojame in razume kaj zahtevamo od njega in se pripravi, da zaključi z igro. Vmes ga še enkrat ali dvakrat opozorimo, da se čas izteka. Ne preganjajmo ga, zlasti ne z nepričakovanimi in nenadnimi spremembami naših načrtov.
  • Ob napadu togote, jeze in besa poskušajmo našemu otroku odvrniti pozornost in ga preusmeriti v nekaj kar mu bo zanimivo. Če bomo dosledni in vztrajni v svojih odločitvah in postopkih se bo naš trud kmalu poplačal. Zadovoljni bomo tako mi kot starši kot tudi naš otrok.